Tussen horeca en zorg

Tussen horeca en zorg

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 april 2024

Leestijd: 2 minuten

Horecava 2024 trok weer méér zorgprofessionals dan in voorgaande jaren. Enerzijds door de vele raakvlakken, anderzijds door het zorgspecifieke aanbod, met bijvoorbeeld het Care & Cure symposium. In gesprek met Director Horecava Florentine Rijkmans: “We geloven heel erg in het delen van kennis, zowel onderling als branche-vreemd.”

Hoe kijk je terug op horecava 2024?
“Heel positief. In 2023 beleefden we eigenlijk een doorstart, na twee jaar corona. Dan wil je gewoon weer beginnen en ben je minder bezig met ‘uitbouwen’. Hierna zijn we gaan brainstormen; hoe kan het nog beter en breder? Onder andere voor de zorgmarkt, die als doelgroep steeds belangrijker wordt. We zien ook een verschuiving in de interesses van onze bezoekers. De meesten werken nog steeds in de horeca, maar het aantal mensen uit de zorg neemt sterk toe.”


Hoe verklaar je dat?
“Dat komt deels door het aanbod en deels door de werving. Zo zijn we heel specifiek bezoekers gaan werven die uit de zorg komen. Anderzijds vroegen we onze exposanten wat zíj deze doelgroep kunnen bieden. Bidfood weet bijvoorbeeld heel goed óók de zorg aan zich te binden, bijvoorbeeld met het‘Bron tot Bord’ paviljoen. Sommige leveranciers kunnen nóg meer die verbinding maken. Tegelijkertijd moet je zelf ook iets te bieden hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van een symposium, dat we dit jaar georganiseerd hebben; het Care & Cure symposium.”

Horecava staat vooral bekend als een horecabeurs. Hoe past de zorg hierbij?
“Het mooie is dat beide werelden – zorg en horeca – steeds dichter naar elkaar toe groeien. Vandaar dat juist Horecava oók interessant is voor zorgprofessionals. Van gezond en duurzaam tot vernieuwend en gastvrij; er zijn veel overlappende thema’s. Beide werelden kunnen ook veel van elkaar leren. We geloven heel erg in het delen van kennis, zowel onderling als branche-vreemd, met experts van buiten je eigen vakgebied. Dat zag je ook tijdens het symposium, met sprekers die niet specifiek bij het een of het ander horen. Maar die wél een boeiend verhaal vertellen, onderbouwd met feiten waarvan je het bestaan niet wist. Dat zet je echt aan het denken.”

Hoe werd er op het symposium gereageerd?
“Heel goed. De zaal zat op alle dagen vol en achteraf werd er tijdens de netwerkborrel nog volop nabesproken. Het samenzijn met collega’s uit de branche, in een inspirerende omgeving, speelt net zo’n grote rol als het programma zelf. Dit helpt om even uit de waan van de dag te stappen en weer nieuwe inzichten op te doen.”

Krijgt de zorg een nóg grotere rol op de beurs? 
“Dat is wel de bedoeling. Hóe precies, daar gaan we het de komende maanden over hebben. Waarbij we ons wel richten op die overlap tussen horeca en zorg. Oftewel: op onderwerpen die voor beide interessant zijn. Dat zijn er gelukkig steeds meer.”

Uit Served 2 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen