Arjan Vuijk maakte al op jonge leeftijd kennis met de zorg. Het verklaart zijn betrokkenheid met een kwetsbare doelgroep. Bij Bidfood komen ook zijn culinaire interesses goed van pas.
Arjan is gek op zuurkool. Zelfs zó gek dat hij zijn eigen zuurkool maakt. “Die interesse is gewekt tijdens een workshop fermenteren”, vertelt hij. “Zuurkool is gefermenteerde kool en het product van een gecontroleerd rottingsproces. Mijn eerste zuurkool was zó rot dat je er misselijk van werd. Daarna werd ‘ie steeds beter. Nu heb ik het perfecte recept.” Zout en gesneden kool; meer heeft Arjan niet nodig. Én geduld, want het fermenteren duurt maar liefst drie weken. Maar dan heb je ook wat; de lekkerste zuurkool die er is, puurder dan puur. Arjan: “Van zuurkool uit de supermarkt krijg ik maagzuur, daar heb ik nu geen last meer van.”
Slimme concepten
Arjan heeft een passie voor eten en drinken. Op zijn zestiende werd hij leerling-kok in een verpleeghuis. Hij werkte er vier jaar in de keuken. Hierna trad hij in dienst van een cateraar, totdat hij in 2018 bij Bidfood kwam. “Ik wilde méér invloed uitoefenen op het product en het proces”, vertelt hij. “Bij een cateraar ben je vooral met de rendementen bezig. Hier speelt er nog veel meer; van duurzaam en gezond eten tot nieuwe, prijsbewuste concepten.” Als Business Development Manager helpt Arjan relaties in de zorg met hun ambities. Zo droeg hij namens Bidfood bij aan het personeelsrestaurant van Sanquin. “Ik ben zelf bloeddonor”, vertelt hij. “Zodoende ken ik Sanquin vrij goed. De medewerkers op het hoofdkantoor gingen er niet of nauwelijks lunchen omdat de wachttijd te lang was. Vandaar ons idee voor een nieuwe opzet; met beperkte middelen en twee looproutes konden we een snellere doorstroom realiseren. Hierdoor is het zowel het aantal lunch-gasten als de omzet gestegen.”

Betrokken bij de zorg
Het ontwikkelen van slimme concepten is één manier om “iets te kunnen betekenen voor een kwetsbare doelgroep”. Het doneren van bloed en pianospelen in verpleeghuizen (Arjan wordt regelmatig gevraagd als inval-pianist) zijn ándere manieren. Die betrokkenheid is ontstaan op zestienjarige leeftijd, in de keuken van een verpleeghuis. “Heel veel jongeren weten niet wat er in zo’n huis gebeurt”, vertelt hij. “Ik heb het van dichtbij meegemaakt en dat vormt je. Dan zie je al vroeg de kwetsbaarheid van patiënten en bewoners. Eigenlijk zou elke zorglocatie zijn deuren moeten openen, om de jeugd naar binnen te halen. Zo creëer je meer betrokkenheid en misschien zelfs nieuwe medewerkers!”
Uit Served 1 2025.