Bekijk het magazine
Served

Inloggen
Blog Recepten Magazines Evenementen Services Welbewust assortiment

Van friet naar biet

Van friet naar biet

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 6 juni 2025

Leestijd: 3 minuten

Lees meer over dit onderwerp in ons magazine

Het was hoog tijd voor een gezondere kantine, vond werk-leerbedrijf Stroomopwaarts. Maar hoe krijg je al die snackliefhebbers mee? Niet van de ene op de andere dag. Maar het lukte wél. Assortiment beheerder Gerda Halfwerk vertelt hoe.

Gerda werkt al 23 jaar met veel plezier bij Stroomopwaarts en is sinds twee jaar ook verantwoordelijk voor de catering – “ik ben zondag blij dat ik maandag weer mag”.Voor alle drie de locaties stelt ze de weekmenu’s samen. “We serveren overal hetzelfde menu. Dus of je nou hier in Vlaardingen, in Schiedam of Maassluis luncht: je hoeft je favoriete broodje niet te missen.”

Voor gezonde inspiratie maakt Gerda gebruik van het assortiment van Brood&Co en Salade&Co. “Mooie en makkelijke concepten met veel keuze voor onze gezonde kantine. We bieden elke dag broodjes, salades en soep, ook halal en vegetarische opties. Steeds kijken we wat er goed loopt – het broodje carpaccio bijvoorbeeld, en de rode bietensalade. Mensen vragen ook ‘heb je volgende week weer deze lekkere broodjes?’, daar zorg ik dan graag voor.”

Frituur afbouwen
Stroomopwaarts begon in augustus 2024 met zijn gezonde bedrijfskantine. “We lieten de medewerkers langzaam wennen. Stap voor stap maakten we de kantine gezonder. We begonnen met het afbouwen van de frituursnacks. Vervolgens vulden we het aanbod aan met verse broodjes, kleurrijke salades en frisdranken zonder suiker." Van koeken en snackrepen bieden we alleen nog de gezondste van de ‘slechtste’ keuzes. Daarbij kijken we naar smaak, voedingsstoffen, vezels en suikers. Dankzij de medewerkers ging de overgang best gemakkelijk. We kregen heus wel eens een verwijtend ‘waar zijn onze frikandellen!’, maar ze pakten het goed op en probeerden ‘dapper’ de nieuwe producten. Die dus in de smaak vallen. ‘Lekker bezig!’, roepen we naar de voorheen fervente snackers die nu vrolijk een boerensalade weghappen.”

Hele aanbod aangepast
Bij Stroomopwaarts werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Veel mensen doen zittend werk. We vinden het onze verantwoordelijkheid om gezond eten te stimuleren, vandaar dat we ons hele aanbod aanpasten.” Gerda werkt samen met coördinator Simone Wit. Zij begeleidt de keukenbrigade. Simone: “Iedereen werkt op haar eigen niveau mee. Ik doe een broodje of salade voor en zeg dan: nu jij. Op geplastificeerde kaarten kunnen ze de stappen ook volgen. Als iemand roept dat de lunch heerlijk smaakt, zeg ik altijd: loop even naar mijn meiden en zeg het ze zelf.”

Snacks voor kenners
Gerda regelt naast de catering ook de schoonmaak, begeleidt bij het handmatig verpakkingswerk en biedt altijd een luisterend oor. “Mag ik inmiddels Heelwerk heten, grap ik wel eens.” Ze vindt eten een belangrijk moment. “Je moet je erop verheugen, zo van ‘wat ga ik nemen’ en ervan genieten. ‘Stiekem’ hebben we op donderdag snackdag. Alleen dán zijn er hotdogs, frikandellen en kroketten verkrijgbaar. Dat weten echter alleen de ingewijden want ze staan niet op de kaart. Met bijeenkomsten hadden we altijd snacks en Bossche bollen; als proef in Vlaardingen doen we dat zo min mogelijk. We bieden nu een high tea model met petit fours en sandwiches waar steeds meer vraag naar is. Niet zo overdadig maar net zo lekker.” Wat er aan verse producten over is, wordt niet weggegooid. “Elke donderdag doen we een tombola, zo geven we ook een stukje gezond mee naar huis.”

Uit Served 2 2025. 

Deel dit artikel

Wil je ons volgen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Over Served
  • Privacy disclaimer
  • Contact
Bidfood
Served.nl is onderdeel van Bidfood. Meer weten over Bidfood? Neem een kijkje op bidfood.nl