Mokums cement

Mokums cement

Door: Frank Broenink

00:20

€ 2,74 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Met weinig grondstoffen voorhanden bestond de Hollandse keuken vroeger voornamelijk uit stevige stamppotten en soepen. Aardappelen, bruine bonen en spek kon je hoogstens op smaak brengen met mosterd, azijn en suiker. Het deed echter wat nodig was: de maag vullen. Zo werd in de volkswijken van Amsterdam de naam ‘cement’ geboren voor deze zware maaltijd.


Ingrediënten voor 8 personen

  • 1000 gr aardappel blok 15mm
  • 720 gr bruine bonen
  • 200 gr uienblokjes 5 mm
  • 600 gr rode uien pickels
  • 400 gr spekblokjes gerookt
  • 8 gr kalfsgehaktbal 

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  2. Warm de bonen inclusief het vocht op in een pan.
  3. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze.
  4. Giet van de bonen de helft van het vocht af en gooi het bij de aardappelen, stamp het geheel door elkaar.
  5. Bak de spekblokjes aan in een pan zonder boter of olie, het vet uit de spekblokjes is voldoende.
  6. Serveer de rode uien pickels erbij.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen