De dieetkok maakt alles zelf: 'Niks uit een pak'

De dieetkok maakt alles zelf: 'Niks uit een pak'

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 april 2024

Leestijd: 3 minuten

Elly Baak kon het niet aanzien dat de B&V-opleiding tot dieetkok zou stoppen. Dus nam ze deze opleiding drie jaar geleden over van BGP. Samen met haar partner Anouschka van Turenhout geeft ze de lessen. Alsof ze het niet al druk zat had als hoofd voeding in een universitair ziekenhuis. “Voeding is nu eenmaal mijn passie, dat voelt niet snel als werk!”

Er is zo veel animo voor hun opleiding dat Elly en Anouschka hem dit jaar zelfs twee keer organiseren. Goed aangevoeld dus, dat er een grote markt voor zou blijven. Elly: “Dit is in Nederland nog de enige complete dieetkokopleiding met theorie, praktijk én stage. We geven les in kleine groepen van maximaal zeven deelnemers per keer, afhankelijk van de ruimte. Zo komt iedereen aan zijn vragen toe, en is het allemaal wat persoonlijker.”

Supergemotiveerd
De deelnemers komen van instellingen, kleine en grote ziekenhuizen, uit de ouderenzorg en catering. Ze zijn zelfstandig werkend kok in een instelling of kok in de horeca en kunnen in de basis goed koken. “Iedereen is supergemotiveerd, en dat komt goed uit want ze moeten vijftien keer een hele dag naar school en krijgen wekelijks veel huiswerkopdrachten. Ze moeten telkens een specifiek dieetmenu uitwerken en opsturen. Dat menu koken ze dan tijdens de lesdag, precies volgens hun opzet en berekeningen. Dan blijkt al gauw of het ‘klopt’ en smaakt of niet.”

MasterChefbox
De cursisten zijn gewend om ‘groot’ te koken, dus moeten nieuw aanleren om kleine hoeveelheden te bereiden, aan de eisen van het dieet te voldoen, alles extra goed berekenen en afwegen. Zo leren ze zo gevarieerd en smakelijk mogelijke maaltijden te bereiden binnen dieetgrenzen. “Alles vanaf de basis, met verse producten, niks uit een pak. Dat is mijn filosofie. Als ze de keuken ingaan, krijgen ze een soort MasterChefbox met onze boodschappen om mee te koken.”

Nauwkeurigheid vereist
Tijdens de theorielessen leren de dieetkoks in spe wat voedingsstoffen doen met een lijf. “Iemand met een lactoseintolerantie mist een bepaald enzym en krijgt diarree van zuivel, iemand met coeliakie wordt hartstikke ziek van gluten dus dan moet je extra schoon werken. Dat is voor een kok goed om te weten: je kan dan makkelijker een menu samenstellen en weet waaróm je het zo doet. Vla maken voor iemand met een lactose-intolerantie? Dan heb je niks aan koemelk, wat kan je dan gebruiken? Tegenwoordig is er haver-, amandel- en rijstmelk. Natriumarm dieet? Dan mag je maar een halve liter melk gebruiken. Cholesterolverlagend dieet? Maximaal drie eidooiers per week. Nauwkeurigheid is een vereiste.”

De verse dieetkoks houden soms een nieuwe baan over aan een stage, en blijven vaak in contact met Elly. “Een goed opgeleide dieetkok is zeldzaam, dus gewild. Ik vind het leuk hoe ze van elkaar leren, en om bij te dragen aan hun ontwikkelproces.” Anouschka: “Hun enthousiaste energie is fijn. We maken de lesstof interactief, zodat ze het geleerde meteen kunnen toepassen, en ‘drillen’ ze naar hun examen.” Elly: “Door ontwikkelingen zoals de eiwittransitie denken we ook aan een uitbreiding van cursussen. Food for thought!”

Uit Served 2 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen